Skład: dereń, woda, cukier, pektyna.
Owoce derenia jadalnego są koloru wiśniowego. Kształt elipsoidalny, przekrój poprzeczny okrągły, podłużny elipsoidalny, wewnątrz wydłużona pestka, bardzo zbliżony do oliwek. Długość od 1,5 do 3 cm. Zwarty twardy miąższ. Smak słodko-kwaśny. Nadają się na przetwory, np. marmolady, dżemy, nalewki (dereniówka), nadzienie do cukierków i wypalankę oraz kiszonki.
Dżem dereniowy to jeden z pierwszych naszych produktów. Świetnie wkomponuje się zarówno do potraw słodkich, jak i do dań mięsnych czy oscypków.
Soczyste, kwaskowate owoce są bogate w witaminy, polifenole, kwasy organiczne i antocyjany. Obecne są w nim również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. Dereń ma działanie antyseptyczne.