Carpathian Lynx Remigiusz Rybienik

Carpathian Lynx Remigiusz Rybienik

Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki zajmuje się ekologiczną uprawą i przetwórstwem derenia od trzech pokoleń. Nasze receptury i smaki czerpiemy z bogatych rodzinnych i lokalnych tradycji. Pierwsze nasze nasadzenia derenia pochodzą z Karpat, ze zbioru prof. Jerzego Pióreckiego – założyciela Arboretum w Bolestraszycach. Cały czas pracujemy nad dalszym rozwojem ogrodu i produktów, co potwierdza certyfikat ekologiczny BioCert. Dereń jadalny największą popularności w Polsce miał w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to był krzewem rosnącym przy dworach ziemiańskich i parkach. Już wtedy znane były jego smakowe i zdrowotne walory. Soczyste, kwaskowate owoce są bogate w witaminy, polifenole, kwasy organiczne i antocyjany. Obecne są w nim również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. Produkujemy: dereń kiszony , dżemy, piwne dżemy i nalewki. Dereń kiszony podkarpacki wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Owoce derenia kiszonego są koloru od jasnozielonego do oliwkowego; na przekroju – od jasnożółtego do zielonego. Kształt elipsoidalny, przekrój poprzeczny okrągły, podłużny elipsoidalny, wewnątrz wydłużona pestka. Długość od 1,5 do 3 cm. Barwa oliwkowa, żółta, zielona do bladoróżowej. Zwarty twardy miąższ. Smak kwaśno-słony, bardzo zbliżony do oliwek, wyczuwalny aromat przypraw.

Warzywa tradycyjneZnaleziono produktów: 6

Zadaj pytanie